Cum să-ți ferești bebelușul de intoxicații alimentare

1 mart. 2019

Diversificarea este o nouă etapă în viața bebelușului, pe lângă gustul de laptic bebe începe să cunoască gustul legumelor și a anumitor fructe. Dacă ești o mămică tânară, la primul copil sau fără ajutor îti recomand să te documentezi înainte să începi această perioadă plină de emoții și culoare.

intoxicatii alimentare

Nu te grăbi să cumperi toate legumele și fructele din lume și nici nu crede că v-a accepta din prima ceea ce îi prepare tu. Trebuie să te înarmezi cu răbdare și să începi cu căte o linguriță din leguma fiartă bine și pasată.

Morcovul a fost prima legumă din viața Sofiei. Culoare și mirosul mă ademeneau mereu să gust din supa cremă pe care i-o făceam. Fiind vegană, în prima perioadă de diversificare prânzul ei era devorat de mine.

A durat o perioadă până când Sofia a înțeles pe deplin gustul acestei legume pline de vitamine iar astăzi la un anișor este legumă care nu îi lipsește de la masa de prânz în diverse combinații.

Abia aștept să o învăț tainele legumelor vitaminoase în stare crudă dar până atunci le cunoaștem și le păpăm fierte.

Treptat am adăugat dovlecelul, curățat de coajă, deliciosul cartof dulce, lintea roșie, câteva fire de pătrunjel și mărar, uleiul de măsline, câteva păstai verzi, conopida și puțină ceapă.
Mare grijă la mazăre și broccoli. Nu introduceți aceste legume prea devreme și în cantitate prea mare pentru a evita constiparea sau balonarea. Iar dacă alăptați evitați să mâncați aceste legume precum și fasolea și varza.

Când am început diversificarea am crezut că pot începe și eu să întroduc în alimentația mea aceste legume interzise și se pare că aceste legume chiar trec în laptele matern. Evitați pentru a nu provoca gaze și stări de discomfort care pot fi tratate doar cu medicamente.

Citisem undeva de regula celor patru zile iar eu am ținut-o cu sfințenie. De multe ori când introduceam un aliment nou îcercam să il dau în așa fel încât să înțeleagă gustul. Treceam peste regula de patru zile chiar la o saptămână. Pentru ei totul este nou, iar prea mult din orice îi poate deruta.

Într-o zi i-am înlocuit dovlecelul cu zucchini pentru că asta aveam în frigider iar fata mea s-a umplut de multe pete roșiatice pe întreg corpul. După multe vizite la doctor și multe întrebări și griji, analizând foarte bine alimentația mi-am dat seama care era motivul.

Mămici, nu vă grăbiți. Anumite alimente sunt greu de digerat pentru stomăcelu lor mic sau pot provoca alergii urâte.

Am mai trecut printr-o situație destul de urâtă de la mazăre. Este foarte important ca atunci când adăugam astfel de alimente să fie într-o cantitate destul de mică și în rest legumele testate deja.

Fructele sunt iarăși o sursă impotantă de vitamine în stare crudă în mod special. E am ales de la începutul diversificării metoda fiererii, la abur și cuptor. Merele coapte, și perele la abur sunt și acum preferatele ei. Bananele și avocado nu lipsesc din alimentația zilnică iar laptele a rămas și acum pe locul unu.

Sunt o mămică vegană ce își iubește copilul, iubește legumele, fructele și iubește viața.

Autor Ana Omelianovici
Arhiva:
Website: Ana Omelianovici