Curățenia de primăvară ne împrospătează casa și sufletul

25 mart. 2019

Felul în care îți faci curățenie în casa, masină, birou, haine sau alte locuri spune foarte multe despre tine iar cei din jur își pot face o părere imediată cunoscând doar anumite aspecte. A fi îngrijit ca și aspect nu înseamnă că în suflet, gând sau anumite locuri personale este curățenie.

curatenie primavara

Curățenia necesită timp și exercițiu și este foarte importantă pentru toții membrii familiei. Nu este destul să aerisim locul în care ne petrecem o parte din zi. Praful se așează comod peste tot, chiar și pe ochelarii de soare din mașină sau pe bibelourile din casă iar microbii se plimbă pe tocurile de la uși fericiți.

Specialiștii sunt de părere că întreținând curățenia ne putem salva o mare parte de timp și, de asemenea, sănătatea.

De când am devenit mămică mi-am organizat timpul în așa fel încât îmi petrec foarte multe clipe cu cea mică iar curățenia a devenit o joacă.

Nu este greșit să fii o gospodină exemplară dar dacă ceilalți membri ai familiei nu păstrează curățenia este foarte posibil să nu mai ai timp și pentru altceva.Educă-ți membrii familiei nu doar pentru ajutorul pe care ți-l pot oferi ci și pentru a-i învăța să fie organizați.

Dezordinea ne poate face vulnerabili, nervoși și irașcibili chiar cu propria persoană. Felul în care zâmbim indiferent de vremea de afară pornește chiar din clipa în care ai deschis ochii dimineață. Mediul curat și plăcut din casă are un rol destul de mare pentru o stare de spirit pozitivă.

Astăzi cele mai multe dintre tinerele mămici au un ajutor în casă, fie că este mama, bona sau o femeie care face curățenie. Femeile moderne sunt implicate în proiecte sau afaceri și nu se mai simt obligate să stea la cratiță sau să facă curățenie.

Dar totuși ar fi indicat implicarea la cumpărăturile speciale pentru această activitate. Pentru că bebelusii în primi ani de viață sunt foarte sensibili este indicat să folosim doar produse care nu conțin subsanțe care conțin chimicale.

Văd adesea firme de curățenie care spală ecologic ceea ce mă face să fiu un om mai fericit. Mă gândesc cu drag la oamenii care își respect sinele și aproapele prin această alegere, copiii fericiți și protejați de mici de chimicale.

Chimicalele și cât de mult rău ne pot face. Parfumuri, alergeni si toate minunile spumoase. Mai ieri, iubitoare de mirosuri înțepătoare si ambalaje florale. Azi miros doar florile.

Am înțeles într-un an de zile că hainele curate nu trebuie să fie camuflate de alte mirosuri ci doar să miroase a curat. Că un produs de curațenie nu trebuie să ardă pielea ca să fie eficient. Că există produse bio care nu au miros si totusi curăță și elimină suprafețele murdare, că exista produse făra clor și că sunt la mare căutare nu doar de chimisti sau proaspetele mămici. Am aflat de comunitațile de persoane care împărtășesc aceasta schimbare pentru protejarea mediului, prelungirea vieții și eliminarea bolilor de piele provocate de chimicale.

Sunt atâția oameni însă care nu stiu ce conțin miraculoasele produse care curăță repede și eficient și tot atâția conștienți și iresponsabili. Găsesc pe grupuri tot felul de întrebări despre cum miroase produsul X, cât de repede curăță, cât de bun este raportul preț calitate, dar de ce nu ne întebăm unele pe altele ce conțin aceste produse? Cât de grav este dacă utilizăm substanțele scrise pe etichetă?

Ne irosim mult timp pe telefoane: jocuri, instagram sau facebook. Ne cerem păreri despre nu știu ce produse nesănătoase și primim sfaturi. Nu! Nu mai sunt în cercul acesta, am ales alt drum cu cei puțini. Pentru ea, Sofia, pentru iubirea ei și a noastră, pentru omenirea care nu vrea să înțeleagă adevăratul sens al cuvântului curățenie.

În casa la noi miroase a curățenie și prospețime când nu miroase a mâncare. Deși mâncarea, mirosul ei și ora mesei sunt sfinte. Gătesc mai des acum, de când am devenit mămică. Bucatele au miros de copilărie și ador această activitate chiar daca spăl mai des vasele. Curățenia de după gătit este atât de simplă când deții produsele adecvate.

Reguli în curățenie

Regulile în curățenie sunt comune în cea mai mare parte și nu trebuie să suferi de vre-o alergie sau de asm pentru a deține o curățenie ireproșabilă.

• Folosește un aspirator bun în loc de o mătură.
• Șterge corect praful, nu-l muta de colo colo.
• Aerisește casa în fiecare dimineață sau dacă este cazul și în cursul zilei.
• Folosește produse speciale dedicate fiecărei suprafețe iar daca nu ai toate produsele necesare, improvizeaza pe loc din produse naturale. Lamaile, otetul, bicarbonatul de sodiu sunt cei trei regi eco ai curateniei, asa ca foloseste-i la aproape orice (curatarea chiuvetelor si a bateriilor, curatarea exteriorului aparatelor electrocasnice, curatarea pardoselii etc).
• Folosește produse fără chimicale.
• Folosește un dezumidificator dacă există umezeală în casă
• Curăța periodic covoarele, hisele de pe canapele și scaune, pernele.

Îmi place când ies din casă, oriunde m-aș duce să las curățenie, pentru că la întoarcere să rămân în bula mea pozitivă, nu să o iau de la capăt. Ia gunoiul când ieși din casă si lasă geamurile deschise. Aerul proaspăt face bine la trup și suflet.

Când ai un copil mic este mult mai dificil de păstrat curățenia dar nu imposibil iar dacă ești mămică cu normă întreaga cum sunt eu atunci ai destul timp să le faci pe toate intr-o zi plină de zâmbet de copil și fericire.

Zilele astea lungi, cu apus și răsărit de soare. Cer senin și plin de avioane. Cum să nu ai chef să trăiești în curățenie și prospețime? Cum să nu îți placa să speli vasele când ai hrănit cele mai iubite persoane din viața ta? Cum să nu ai chef?

Să trăim frumos, să ne bucurăm de viață, să mâncăm sănătos și să trăim într-o lume mai curată.

Autor Ana Omelianovici
Arhiva:
Website: Ana Omelianovici