Dependența de telefon se poate preveni cu un proiector pentru copii

4 ian. 2020

Potrivit psihologului Lenke Iuhoș, telefonul mobil nu mai reprezintă de ani buni un mijloc de comunicare, ci a devenit precum o extensie a corpului nostru, provocând dependențe tot mai mari.

Este de preferat ca acest risc să fie cunoscut de către părinți și abordat în mod preventiv, cu maximă responsabilitate, în relația acestora cu copiii. Exemplul oferit de către părinți poate fi preluat cu ușurință de către copii. De exemplu, dacă părinții își ascund timiditatea în spatele smartphone-ului, copiii vor proceda la fel atunci când se vor confrunta cu primele semne de respingere din partea altor copii. În loc să încerce să discute cu aceștia, ei se vor refugia în smartphone. Acolo ei se vor simți confortabili.

Dependența de telefon

Una dintre metodele de a preveni această dependență este creearea unor medii cu un confort mai ridicat decât cel pe care-l poate oferi un smartphone. Este o activitatea de durată. Ca orice construcție stabilă necesită timp și implicare constantă. A fi părinte implică și o responsabilitate față de copii. Ei au nevoie de ajutorul nostru. Au nevoie să-i ajutăm să ne înțeleagă valorile noastre morale și să le adapteze la noile facilități oferite de către tehnologie.

Cel mai mult timp petrecut de copii în fața monitoarelor se împarte între vizionarea de filmulețe și jocuri. Rețelele de socializare apar puțin mai târziu. La început, podiumul preferințelor are doar două trepte – jocuri și filme. Să le interzicem accesul? Este o abordare greșită. Cum îi putem ajuta? Simplu. Oferindu-le posibilitatea de a-și urma aceste dorințe într-un mediu mai atractiv. În loc să se jooce pe smartphone se pot juca pe un Mini Pc. În loc să vizioneze un film pe smartphone pot folosi un proiector pentru copii.

Când sunteți la cumpărături și doriți să faceți pipi cum procedați? Vă duceți în spatele unui raft sau încercați să ajungeți cât mai repede la o toaletă? Ați învățat să vă controlați această dorință și să aveți răbdare până când puteți ajunge într-un mediu potrivit. La fel este și cu dorința de a sta tot timpul cu smartphone-ul în mână. Este o dorință care poate fi controlată. Nu prin restricții, ci prin oferirea unui mediu cu avantaje superioare. Vrei să vezi ce a mai postat prietena ta pe YouTube? Ok. Ajungem acasă în câteva minute și ne uităm împreună. Hai să luăm niște Popcorn.

Peste câțiva ani această sămânță va rodi și va dori să meargă la cinema. Vizionarea unui film pe micul ecran al unui smartphone nu va mai oferi confort, ci disconfort.

Autor Ana Creative Play
Arhiva:
Website: Ana Creative Play