Hai afară la zăpadă și dezvoltă-le un sistem imunitar puternic!

21 ian. 2019

Amintiți-vă de copilărie. Aveam un sistem imunitar puternic. Cu câtă bucurie vă trezeați și descopereați că totul în jur este alb și luminos. A nins. Parcă tot anul așteptam zăpada, iar când ningea părinții abia ne mai puteau băga în casă.

sistem imunitar

Astăzi, prinși în lumea tehnologiei, copiii trebuie să învețe să se bucure și de ”afară”. Activitățile din online ar trebui să aibă alternative cel puțin la fel de atrăgătoare și în offline. Iar dacă e iarnă și a nins, acesta nu e un motiv suficient pentru a sta în casă, ba dimpotrivă. Există o mulțime de lucruri de făcut afară, în zăpadă. Ne trebuie doar o îmbrăcăminte adecvată și, eventual, un al doilea rând de haine uscate pentru a fi schimbate rapid înaintea unui nou tur de joacă.

Zăpada este magică și ne atrage încă de la primii fulgi. Îi privim plutind ușor, dansul lor are ceva hipnotic. I-am putea privi încontinuu fără să ne săturăm. Simpla lor contemplare aduce bucurie, relaxează, iar dacă îi privim de aproape, printr-o lupă, descoperim o fascinantă lume de cristale în variate forme și modele.

Dacă zăpada s-a depus într-un strat suficient de gros, ne putem juca în diverse moduri. De la bătaia cu bulgări, săniuș, schiat și până la construcții din zăpadă: oameni de zăpadă, cazemate, ziduri. Mersul prin zăpada proaspătă pentru a lăsa urme sau realizarea îngerașilor în zăpadă, desenat în zăpadă, ascuns obiecte, colorat zăpada cu acuarele, practic doar imaginația ne poate limita.

Folosirea formelor pentru plastilină sau biscuiți ne permite să construim, să dăm formă zăpezii. Putem sculpta, modela, decora cu elemente din natură (crenguțe, boabe de tot felul, conuri de brad, frunze uscate). Fetițele pot găti cu zăpadă în recipiente de jucărie. Băieții se vor întrece cu mașinile pe o pistă înzăpezită cu urcușuri și coborâșuri.

Putem aduce din casă jucăriile preferate pentru că introducerea lor într-un decor nou stimulează creativitatea și scenariile de joacă vor curge unul după altul. Jocurile statice ar trebui să alterneze cu cele dinamice (alergat, cărat zăpadă, sărit, etc.) pentru ca frigul să nu-i cuprindă pe cei mici.

Ce câștigăm afară la zăpadă? Obraji și năsucuri roșii, multă veselie și sănătate. Aruncatul în zăpada moale ajută la eliberarea tensiunilor corporale și emoționale, la eliberare. Căderea în picioare și ridicarea fără a fi rănit construiesc încrederea în sine. A putea construi și distruge fără a strica nimic și a începe din nou iar și iar favorizează explorarea și construirea personalității. Aerul curat și rece, mișcarea și veselia contribuie din plin la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

E iarnă, ninge? Ieșiți cu toții afară, la zăpadă!

Autor Oana Jujeu
Arhiva:
Website: Oana Jujeu